Zero-Emissiezones, hoe zit dat nu precies?
Vanaf 1 januari 2025 voeren de nodige gemeenten een zero-emissiezone in. Dit is een gebied waar op termijn alleen nog uitstootvrije bedrijfsauto’s en vrachtwagens mogen rijden. Dit gaat stapsgewijs waarbij per 1 januari 2025 als eerste voertuigen van Euro-klasse 4 en lager worden geweerd. Voor de schonere voertuigen gelden overgangstermijnen.
Gemeenten voeren een zero-emissiezone in om de luchtkwaliteit in die gebieden te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.Kom je met je bedrijfsvoertuig (evt. in combinatie met een aanhanger) wel eens in een gemeente die een zero-emissiezone gaat invoeren, dan krijg je met deze zones te maken. Nog niet alles staat helemaal vast, maar een boel weten we ook al wel.
Wat weten we nu over de zero-emissiezone?
Per 1 januari 2025 worden alléén voertuigen van Euro-klasse 4 en lager geweerd.
Voor schonere voertuigen die vóór 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, gelden overgangstermijnen. Zo mag een Euro 5 voertuig tot 2027 de zone in, en Euro 6 in ieder geval tot 2028.
Per 1 januari 2025 worden alléén voertuigen van Euro-klasse 4 en lager geweerd.
Voor schonere voertuigen die vóór 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, gelden overgangstermijnen. Zo mag een Euro 5 voertuig tot 2027 de zone in, en Euro 6 in ieder geval tot 2028.
Kom je maar heel af en toe in een gemeente met een zero-emissiezone? Je kunt 12 keer per jaar een dag ontheffing aanvragen. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht, als je eerder die dag in een zone bent geweest.
Is het voertuig dat je nodig hebt nog niet in een uitstootvrije variant verkrijgbaar of is er geen emissieloos voertuig beschikbaar met voldoende trekvermogen voor jouw aanhanger? Ook daar is een ontheffing voor. Om te beoordelen of je voor deze ontheffing in aanmerking komt, wordt gekeken naar verschillende voertuig- en bedrijfskenmerken.
Er zijn ook veel andere gegronde redenen voor het kunnen aanvragen van een ontheffing. Een actueel overzicht vind je op www.opwegnaarzes.nl. Past je situatie bij geen enkele ontheffing, maar is het toch echt niet mogelijk om de overstap naar emissieloos te maken? Dan is er altijd nog een zogenoemde hardheidsclausule waarbij gemeentes in individuele situaties een ontheffing kunnen verlenen.
Er is met gemeentes afgesproken dat ze de invoering van een zero-emissiezone ten minste vier jaar voor de ingang van de zone communiceren. Dit om ervoor te zorgen dat voertuigeigenaren zich goed kunnen voorbereiden op de invoering en niet voor verrassingen komen te staan. Gemeenten die nog geen zone hebben aangekondigd, kunnen die dus pas over vier jaar invoeren.
Actuele informatie over ontheffingen en toegangsregels
Hier vind je onder meer informatie over: Waar en wanneer komen de zero-emissiezones?- Wat zijn de toegangsregels?
- Welke ontheffingen zijn er?
- Opties voor persoonlijke advies en rekentools voor het maken van de overstap naar zero emissie
- Kostprijsberekening (TCO)
Ga naar www.opwegnaarzes.nl of www.welkeebestelbus.nl
Bron: BOVAG