• BOVAG Gecertificeerd
  • Verkoop, verhuur & onderhoud
  • Vakkundig en persoonlijk advies
  • Uw winkelwagen is leeg
menu

7 Tips voordat de caravan of vouwwagen de winterstalling in gaat

7 Tips voordat de caravan of vouwwagen de winterstalling in gaat

Winterstalling; plan servicebeurt tijdig

Het voorbereiden van de vouwwagen of caravan voor de winterstalling en het plannen van een servicebeurt zijn belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat het voertuig in goede staat blijft en klaar is voor gebruik tijdens de volgende vakantie. Hier is een overzicht van wat te doen, waar op te letten, en wat u kunt verwachten qua kosten.

 

Voorbereiding winterstalling caravan of vouwwagen

Reiniging

  • Binnen en buiten schoonmaken: Zorg ervoor dat de caravan of vouwwagen zowel van binnen als van buiten grondig wordt gereinigd. Wij verkopen special reinigingsmiddel voor de buitenkant voor de caravan of vouwwagen. Verwijder etensresten, stof en vuil om schimmelvorming en ongedierte te voorkomen.
  • Watersystemen legen: Leeg alle watertanks, leidingen en de boiler om bevriezing en schade te voorkomen. Het is ook verstandig om de leidingen door te blazen om in de winter bevriezing te voorkomen.
  • Toilet: Leeg en reinig het toilet. Voor het reinigen van het toilet is er speciaal toiletreinigingsmiddel te koop. 
     

Ventilatie

  • Goede ventilatie garanderen: Laat ventilatieopeningen open of plaats vochtvreters om condensvorming en schimmel te voorkomen. Controleer de ventilatieroosters of daar geen muizen doorheen kunnen.   
  • Kussens en matrassen opslaan: Haal kussens en matrassen of uit de caravan of zet ze rechtop, zodat er lucht kan circuleren.
     

Technische controle

  • Loodaccu: Haal de loodaccu eruit en zet deze aan een druppelaar en plaats hem op een droge en vorstvrije plaats.
  • Lithium / gel accu: Deze kunnen wel in de caravan of vouwwagen blijven. Wij adviseren om de lithium accu er toch uit te halen en indien mogelijk uit te zetten met de App.
  • Gasflessen verwijderen: Verwijder de gasflessen en bewaar ze op een veilige plaats. Wij adviseren om de gasfles altijd rechtop, koel en op een goed geventileerde plaats te bewaren. De gasfles mag nooit bewaard worden naast een warmtebron of in de directe zon. Draai de gaskraan goed dicht. 

Algemene tips caravan / vouwwagen

  • Rolgordijnen: Zorg dat de rolgordijnen omhoog staan. Dit om uitrekking van de veer te voorkomen.
  • Dakluik: Zorg ervoor dat de dakluiken dicht zijn. De horren of rolgordijnen moeten open staan om uitrekking van de veren te voorkomen.
  • Koelkast: Zet de koelkast op de ventilatiestand. 
  • Banden: Zet de banden op druk weg. Dit voorkomt dat de banden gecupt raken. Wij voorzien de banden standaard van stikstof waardoor de banden minder snel leeg lopen. Stikstof zorgt er tevens voor dat het rubber van de banden van binnenuit minder snel uitdroogt.

 

Kies voor een BOVAG Servicebeurt

Uit oogpunt van techniek, veiligheid en kosten beheersing voor de klant adviseren wij de BOVAG onderhoudsbeurt voor de vouwwagen en caravan om het jaar.

Belangrijke controlepunten onderhoudsbeurt

  1. Remmen en assen: De remmen, assen en banden en om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn.
  2. Elektrische systemen: Alle verlichting en elektrische systemen, inclusief de bedrading en de accu.
  3. Water- en gasinstallatie: Water- en gasinstallatie nakijken op lekkages en goede werking. Controleer ook de gasleidingen op lekkages.

Kosten onderhoudsbeurt

  • Servicebeurt vouwwagen: Een basis servicebeurt voor een vouwwagen kost doorgaans €195,-. Na goedkeuring van de vouwwagen ontvangt u een BOVAG onderhoudsrapport en daarbij behorende keuringssticker.
  • Servicebeurt caravan: Een basis servicebeurt voor een caravan is vanaf  €245,- en is inclusief remcontrole, asinspectie en elektrische testen. U ontvangt ook een wegverslag. Na goedkeuring van de caravan ontvangt u een BOVAG onderhoudsrapport en daarbij behorende keuringssticker.

Extra reparaties: Eventuele noodzakelijke reparaties (zoals het vervangen van banden, remmen of onderdelen van de gasinstallatie) kunnen extra kosten met zich meebrengen, variërend van €50,- tot enkele honderden euro’s. Zijn de kosten hoger dan €50,- dan nemen wij eerst contact met u op.

 

Onderhoudsbeurt afspraak maken

 

Binnen of buiten winterstalling

Stalling binnen is de beste optie om de caravan of vouwwagen te beschermen tegen weersinvloeden. Buitenstalling is wel goedkoper, maar geeft minder bescherming tegen het weer. Kosten liggen meestal een stuk lager dan een binnen stalling.

Voorafgaand aan de stalling is het belangrijk om de verzekering te controleren. Zorg ervoor dat de verzekering de periode van stalling dekt, vooral als u de caravan of vouwwagen buiten stalt. Plaats de caravan goed en overweeg een beschermhoes om de buitenkant te beschermen tegen de elementen. Zet de caravan of vouwwagen niet op de handrem. Plaats wielkeggen om beweging te voorkomen. Heeft u geen wielkeggen? Deze zijn bij Imanse in Aalsmeer te koop.

 

Winterstalling voorbij; voorbereiding voor de vakantie

Controleer zelf of laat de technische staat van de caravan of vouwwagen controleren door een erkend BOVAG bedrijf. Belangrijk is om als eerste de bandenspanning en de conditie van de banden, inclusief de reserveband te controleren. Controleer de remmen en laat afstellen indien nodig. Doe een verlichting Controleer alle verlichting, inclusief knipperlichten, remlichten en binnenverlichting.

Oplooprem: Controleer de oplooprem en zorg dat deze goed functioneert.

Accu en elektronica: Laad de accu op en controleer de werking van elektrische apparaten.

Interieur en uitrusting:

Schoonmaak: Maak de binnenkant van de caravan of vouwwagen grondig schoon.

Inventaris: Controleer de inventaris (pannen, borden, bestek, beddengoed) en vervang of vul aan waar nodig.

Gasinstallatie: Controleer de gasfles en de leidingen op lekkages en vervang de gasfles indien nodig.

Waterinstallatie: Spoel het watersysteem door en vul de watertank met vers water.

Koelkast: Controleer de werking van de koelkast en zet deze enkele uren voor vertrek aan.

Documenten en verzekering:

Papieren: Zorg dat je de juiste documenten bij je hebt, zoals het kentekenbewijs, verzekeringspapieren en een groene kaart.

Verzekering: Controleer of de verzekering up-to-date is en dekking biedt voor de bestemming.

Reserveringen: Zorg dat je alle benodigde reserveringen bij je hebt, bijvoorbeeld voor campings en overnachtingsplaatsen.
 

Veiligheid:

EHBO-kit: Vul de EHBO-kit aan en controleer de houdbaarheid van de producten.

Brandblusser: Zorg dat de brandblusser in goede staat is en binnen handbereik.

Veiligheidsartikelen: Controleer of je gevarendriehoek, veiligheidsvesten en reserve-onderdelen voor de auto hebt.

Plannen maken: Plan de vakantie vroeg en controleer of alle apparatuur werkt, zoals het kooktoestel, koelkast, en verlichting.

Toilet en watertanks vullen: Na de winterstalling vul de watertanks en controleer het chemisch toilet.

Conclusie

Door de caravan of vouwwagen goed voor te bereiden op de winterstalling en een servicebeurt te laten uitvoeren, verlengt u de levensduur van het voertuig en zorgt u ervoor dat u zonder problemen op vakantie kunt. De investering in onderhoud en stalling kan op de lange termijn veel problemen en extra kosten voorkomen.

 Wij kunnen voor u een servicebeurt uitvoeren voor uw caravan of vouwwagen.
Plan dit tijdig in. Maak hier een afspraak voor een service- onderhoudsbeurt. 
Noteer vooraf of er bijzonderheden zijn en geef dat aan ons door. 

Afspraak inplannen
Bel 0297 - 26 64 84 of mail naar technocenter@imanse.nl of maak een online afspraak.

 



Misschien ook interessant om te lezen

Wat gebeurt er eigenlijk met een onderhoudsbeurt | Tips om zelf de trailer te controleren | Check de vloer
Heeft stikstof in banden nu wel of geen zin? Lees hier de voordelen en de nadelen